Tibles Maraton este un eveniment sportiv care isi propune atat ca participantii sa descopere frumusetea muntilor Tibles prin sport, cat si sa lupte pentru cauzele sociale din comunitatea locala, prin activitatea Asociatiei OM.

TELEFON:       0749.348.193

E-MAIL:           contact@asociatiaom.ro

START:             Bichigiu, Bistrita-Nasaud

Instagram
Image Alt

Refugiul lui Pasca

Refugiul lui
Pașca

De ce un refugiu montan?

Credem cu putere în proiectele în care ne implicăm experiența personală!

Cu mare experiență în drumeții montane și pasionați de istorie, am identificat ușor nevoia amplasării unui refugiu montan în Munții Țibleșului. Condițiile meteorologice sunt extrem de schimbătoare pe munte, iar numărul turiștilor a crescut în ultimii ani, motive pentru care am decis ca toate fondurile încasate prin Țibleș Maraton să fie direcționate spre construcția de la 0 a unui refugiu montan, care va fi cunoscut sub numele de Refugiul lui Pașca. Prin acesta vom asigura condiții optime pentru practicarea în siguranță turismul montan în zonă.

De ce Refugiul lui Pașca

În primul rând pentru a face cunoscută istoria locală.

Gheorghe Pașca a fost nevoit să fugă 8 ani în Munții Țibleșului!

Dedicăm acest refugiu “amintirii jertfei și suferinței moroșanului care a rezistat eroic timp de 8 ani cu o pușcă în mână în fața batalioanelor Securițății.

Pașca a ales libertatea și a devenit un proscris, un fugar. Convins că regimul comunist nu va găsi aderenți în România acelor ani, aștepta pe cărările tainice de munte venirea americanilor și reinstaurarea monarhiei. Între timp, forțele Securității făceau planuri elaborate de luptă pentru a-l prinde. Adăposturile sale, adevărate buncăre în inima pădurii, deveniseră un coșmar pentru serviciul 361 “Bande”, creat pentru a suprima rezistența din munți. În jurul capturării “fantomei” care bântuia codrii din munții Țibleș s-a întins o rețea perfidă de capcane. (…) Felul în care Pașca evita mereu pericolele și își pierdea urma, i-a adus o aureolă legendară.” Extras din prefața cărții Gheorghe Pașca, viața și jertfa de Pr. Vasile Rus

Pașca ar fi avut mare nevoie de acest refugiu atunci, dar, noi, avem acum. Fii parte în istorie!

Parteneri

Cu mare plăcere ni s-au alăturat, ca parteneri, Salvamont Bistrița, TeraPlast, proiectați și arhitecți, săteni și… voi!