Tibles Maraton este un eveniment sportiv care isi propune atat ca participantii sa descopere frumusetea muntilor Tibles prin sport, cat si sa lupte pentru cauzele sociale din comunitatea locala, prin activitatea Asociatiei OM.

TELEFON:       0749.348.193

E-MAIL:           contact@asociatiaom.ro

START:             Bichigiu, Bistrita-Nasaud

Instagram
Image Alt

Concept

TIBLES MARATON

Eveniment sportiv cu scop caritabil

Concurs de Alergare Montană, ed. 3 – 20 iunie 2020 – organizat de către alergători pentru alergători, de către iubitori de natură pentru iubitori de natură.

Ce ne dorim? Ne dorim ca fiecare participant care va alerga la Țibleș Maraton să simtă povestea și emoția acestui concurs așa cum și noi le simțim când îl pregătim pentru voi, pentru fiecare în parte.

Toți cei care au participat la prima ediție Semimaraton Bichigiu, pe atunci, au contribuit, prin taxa de participare, la construirea unei case susținând astfel cauza socială a concursului nostru: Casa Anișoarei.

Participanții la cea de a doua ediție Țibleș Maraton au sprijinit proiectul Transilvania Aleargă, prin intermediul căruia 102 copii din trei județe: Sălaj, Cluj și Bistrița-Năsăud au primit echipamente de alergare cu scopul de a promova alergarea și sportul în general.

Anul acesta ne îndreptăm atenția spre istorie, munte și montaniarzi punând cărămida de temelie a unui nou refugiu în Munții Țibleșului, Refugiul lui Pașca. Gheorghe Pașca, luptător împotriva comunismului, s-a ascuns de securitate timp de 8 ani în buncăre în Munții Țibleșului.

Puteți citi despre Pașca aici: https://pressone.ro/mai-bine-lunetist-decat-comunist

De ce un concurs la tara

Ideea unui concurs de alergare montană cu punctul de plecare în satul Bichigiu (ușor anonim), BN a fost una îndrăzneață și s-a născut acum un an din convingerea clară de a ne implica în revigorarea comunităților rurale.

Am ales Bichigiu pentru că este vegheat îndeaproape de Munții Țibleșului, munți nealergați până acum în vreun concurs!

Am ales Bichigiu din nostalgia copilăriei fericite pe care majoritatea dintre noi o petreceam la țară.

Am ales Bichigiu cu dorința de a implica comunitatea rurală de aici în activități ce promovează respectul față de natură, sănătate, mișcare în aer liber. Și s-au implicat!

Impact geografic

Munții Țibleșului fac parte din grupa Nordică a Carpaților Orientali și au ca particularitate rocile vulcanice din care sunt formați, lucru mai rar întâlnit în Carpați. Sunt situați în nord-vestul Carpaților Orientali, în cadrul lanțului munților vulcanici, între Tisa și Depresiunea Maramureș la nord, Munții Rodnei la est, Raul Tur, Depresiunea Lăpușului și Depresiunea Copalnic la sud. Cel mai înalt pisc este Vârful Bran, având 1.853 m.

Deși majoritatea munților accesibili din România sunt vizați de mulți ani de competițiile de trail, Munții Țibleșului  nu au fost “alergați” până acum în vreun concurs organizat. Țibleș Maraton este primul și singurul concurs care se desfășoară aici.

Competiția sportivă are printre obiective promovarea turistică a zonei Munților Țibleșului.

Impact sportiv

Iubitorilor de alergare montană le oferim trei probe – Maraton, Semimaraton si Cross. Fiecare dintre ei se va putea bucura pe traseu de unele dintre cele mai frumoase peisaje din Munții Țibleșului și de zonele rurale din zonă.

Impact comunitar, socio-cultural

Implicarea întregii comunități rurale din zona Bichigiu în organizarea și desfășurarea evenimentului, concerte de muzică, ateliere de creație pentru copii, promovarea produselor locale fac din Țibleș Maraton mai mult decât un simplu concurs de alergare montană.

Impact ecologic

Identificarea traseelor, pregătirea și curățarea acestora pentru concurs au un impact pozitiv asupra naturii.

Impact caritabil

Taxele de înscriere ale participanților la Țibleș Maraton vor fi donate integral construirii Refugiului lui Pașca, un nou refugiu montan pe creasta Munților Țibleșului, în șaua dintre Vârful Țibleș și Vârful Bran.

Acest proiect îl dedicăm cu mare emoție istoriei noastre, munților și montaniarzilor. Și nouă, tuturor!