Tibles Maraton este un eveniment sportiv care isi propune atat ca participantii sa descopere frumusetea muntilor Tibles prin sport, cat si sa lupte pentru cauzele sociale din comunitatea locala, prin activitatea Asociatiei OM.

TELEFON:       0720.890.746

E-MAIL:           contact@asociatiaom.ro

START:             Bichigiu, Bistrita-Nasaud

Instagram
Image Alt

Cauza Sociala 2018

TIBLES MARATON

Casa Anișoarei – Cauza socială 2019

Motivul organizării unui concurs de alergare montană în satul Bichigiu, la poalele Țibleșului, a pornit de la Anișoara și nevoia ei de a locui undeva. De a avea o casă.

O cunoșteam pe Anișoara și pe cei doi băieți ai ei de ceva vreme, i-am îndrăgit tare și ne-am simțit datori să-i ajutăm. Ne-am gândit și regândit, am analizat variante și am țesut scenarii și uite așa am ajuns la concluzia că, dacă vrem să ne iasă, e musai să facem ceva la care ne pricepem bine. Ne-am uitat unii la alții și ne-am spus: măi, noi știm să alergăm pe munți! Asta vom face, vom crea condiții de alergare în cadrul unui concurs. Pornind de aici a luat naștere Țibleș Maraton.

Așadar, O casă în mâna ta. Casa Anișoarei a fost butonul de start al Țibleș Maraton, a fost cauza socială susținută în cadrul primei ediții. Ne-am propus ca din taxele de înscriere ale participanților la concurs să construim o casă. A fost un obiectiv măreț, dar eram mulți și convinși că odată ce vom porni pe drumul acesta ni se vor alătura și alții. Așa s-a și întâmplat!

Casa Anișoarei a început să prindă contur imediat după concurs. Am cumpărat terenul, am cunoscut proiectanți și arhitecți, am cunoscut constructori, zidari, instalatori, electricieni. Am început să aflăm cât costă cimentul, ce e aceea o cifă și cât de comod este să stai sus pe acoperiș. Cum se împletește fierul beton și cum se fixează buiandrugul. Am văzut cum se montează prima fereastră și apoi lacrimile Anișoarei când privește prin ea. Și casa prindea tot mai mult contur.

În acest moment casa este în proporție de 90% finalizată. De Crăciun am fost cu colinda, am fost la împodobit bradul și am mâncat fursecuri. Am stat la comod la gura sobei și am ascultat povești grele de viață, pe care Anișoara le-a dus și le duce în cârcă.

Anișoara a devenit parte între voluntarii OM și Casa Anișoarei a devenit cel mai mare proiect al Asociației OM, proiect realizat în urma Țibleș Maraton.

Finalizarea cu succes a obiectivului propus ne-a dat curaj să continuăm acest concurs și să-l creștem atât cât este necesar pentru a reuși să împlinim și alte vise.

Povestea Anișoarei o puteți citi aici: https://www.asociatiaom.ro/pagini/8/Casa-Anisoarei.html

 

De ce un concurs la tara

Ideea unui concurs de alergare montană cu punctul de plecare în satul Bichigiu (ușor anonim), BN a fost una îndrăzneață și s-a născut acum un an din convingerea clară de a ne implica în revigorarea comunităților rurale.

Am ales Bichigiu pentru că este vegheat îndeaproape de Munții Țibleșului, munți nealergați până acum în vreun concurs!

Am ales Bichigiu din nostalgia copilăriei fericite pe care majoritatea dintre noi o petreceam la țară.

Am ales Bichigiu cu dorința de a implica comunitatea rurală de aici în activități ce promovează respectul față de natură, sănătate, mișcare în aer liber. Și s-au implicat!

Impact geografic

Munții Țibleșului fac parte din grupa Nordică a Carpaților Orientali și au ca particularitate rocile vulcanice din care sunt formați, lucru mai rar întâlnit în Carpați. Sunt situați în nord-vestul Carpaților Orientali, în cadrul lanțului munților vulcanici, între Tisa și Depresiunea Maramureș la nord, Munții Rodnei la est, Raul Tur, Depresiunea Lăpușului și Depresiunea Copalnic la sud. Cel mai înalt pisc este Vârful Bran, având 1.853 m.

Deși majoritatea munților accesibili din România sunt vizați de mulți ani de competițiile de trail, Munții Țibleșului  nu au fost “alergați” până acum în vreun concurs organizat. Țibleș Maraton este primul și singurul concurs care se desfășoară aici.

Competiția sportivă are printre obiective promovarea turistică a zonei Munților Țibleșului.

Impact sportiv

Iubitorilor de alergare montană le oferim patru probe – Maraton, Semimaraton,  Ștafetă și Cursa Copiilor. Fiecare dintre ei se va putea bucura pe traseu de unele dintre cele mai frumoase peisaje din Munții Țibleșului și de zonele rurale din zonă.

Impact comunitar, socio-cultural

Implicarea întregii comunități rurale din zona Bichigiu în organizarea și desfășurarea evenimentului, concerte de muzică, ateliere de creație pentru copii, promovarea produselor locale fac din Țibleș Maraton mai mult decât un simplu concurs de alergare montană.

Impact ecologic

Identificarea traseelor, pregătirea și curățarea acestora pentru concurs au un impact pozitiv asupra naturii.

Impact caritabil

Taxele de înscriere ale participanților la Țibleș Maraton 2019 vor fi donate integral susținerii proiectului Transilvania Aleargă, prin care, în prima etapă, vom dona 100 de pantofi pentru alergare copiilor cu potențial sportiv, identificați de către specialiști cu precădere din mediul rural.